Scoliose

Scoliose

Let jij op de groei van je kinderen?

Aan het einde van de zomervakantie, een aantal jaren geleden, meldde de 13-jarige Annette zich in de praktijk met een scoliose. Haar moeder had haar tijdens de zomervakantie op de camping in bikini zien lopen en was geschrokken van haar scheefgroeiende rug. In de familie een bekend fenomeen, want de zus van Annette was ooit geopereerd aan een scoliose. Deze weg wilde de moeder van Annette haar dochter besparen en via de huisarts was ze in de praktijk gekomen. De huisarts had eerst een röntgenfoto laten maken en daaruit bleek een milde scoliose. Annette kwam de eerste keer in de praktijk samen met haar moeder. Ze was wat afwachtend, maar door middel van oefeningen met een grote oefenbal, die ze ook voor thuis aanschafte, kwam ze langzaam los.

Als oefentherapeuten adviseren wij ouders om hun kinderen in de groei af en toe te bekijken. Even na het douchen kijken hoe het met de rug is en of er niet iets opvallends is. Sinds een aantal jaren wordt de screening op een scoliose niet meer door de schoolarts gedaan. Blijf dus zelf als ouder en/of opvoeder alert! Bij kinderen in de groei is het fijn om er snel bij te zijn, zodat er zo min mogelijk vergroeiing ontstaat.

Inmiddels is Annette uitgegroeid tot een gezellig kletsende puber met een rug die niet verder is vergroeid. Op de laatste controle-röntgenfoto van haar rug bleek de scoliose niet verergerd. Annette zelf zegt blij te zijn met de begeleiding en het resultaat. ‘In het begin van de therapie spraken we wekelijks af. Toen ik de oefeningen en de juiste houdingen onder de knie had, bouwden we de therapie steeds verder af.’ Gedurende de laatste twee jaar waren de bijeenkomsten vier keer per jaar, vooral om de houdingen, houding en rug te controleren. ‘Ik vond het leuk om te komen: een half uur aandacht en tijd voor mij alleen en uitdagende oefeningen met de bal. Ik ben blij dat mijn rug er normaal uitziet en ik geen operatie nodig heb gehad, zoals mijn zus’, besluit Annette haar verhaal.

Herken jij dit bij jezelf of je kinderen? Neem contact met ons op via mail@oefentherapiegieten.nl of bel voor een afspraak 06 – 3643 2494.